Folderen "Den Naturvenlige Have"

DN Mariagerfjord har udarbejdet en folder, hvori der peges på ti enkle tiltag man kan bruge i sin have til gavn for naturen. Man kan anvende lige præcis de tiltag der passer til ens egen have. Haven kan stadigvæk se pæn ud, og man vælger selv hvor meget, og hvordan man inkorporerer plads til naturen. Det kan bare være et lille hjørne af haven, eller større arealer kan omlægges.

Du er meget velkommen til at "downloade" folderen og bruge den.

Kontaktperson:
Alan Phipps
ap@dn-mariagerfjord.dk
Mobil: 61990365

Fakta: Én af de største trusler mod naturen, og største årsag til tab af biodiversitet, er mangel på plads. Ca. 85% af Danmarks areal er allerede brugt til afgrøder, produktionsskov, bebyggelser, veje, jernbaner osv. Meget af de resterende ca.15%, som måske kunne give plads til naturen, er i dårlig tilstand. Almindelige borger kan ikke umiddelbart ændre på det store billede, men alle haveejere har en mulighed for at gøre lidt til at hjælpe naturen. Der findes ca. 1.000.000 private haver i Danmark, med et samlet areal på omkring 60.000 ha. Det betyder at sammenlagt udgør de ca. ti gange Rold Skovs areal. Hvis vi alle sammen bruger lidt plads i vores have til naturfremmende tiltag, vil det have stor betydning for vores hårdt trængte bier, sommerfugle og andre insekter, og hermed også for fuglene, padder og andre dyr.

Aktiviteter

Kampagnen deltager i Skovens Dag, Naturens Dag og andre offentlige arrangementer med en lille udstilling og flere informationsmaterialer. Den kører i samarbejde med DN Mariagerfjords Naturluppen projekt.

 

Nyttige artikler:

Der findes et hav af spændende artikler om naturvenlige haver. Her er et par eksempler:

Et kvashegn:
https://www.havenyt.dk/artikler/inspiration/hegn_og_haekke/1360.html
 

Kvas og dødt træ i haven (pdf)

Sådan forvandler du din græsplæne til en vild blomstereng:
https://www.dn.dk/nyheder/sadan-forvandler-du-din-graesplaene-til-en-vild-blomstereng/

Litteratur:

Naturen i din have - Viborg Naturpark. pdf fil

Parcelhushaven - en del af byens natur, er en mere omfattende rapport fra Aarhus Universitet, om hvor vigtige private haver er for naturen: https://dce2.au.dk/pub/SR90.pdf

 Hvis du vil læse en bog om naturvenlige haver, anbefaler DN Mariagerfjord.
”Naturhaven – Den mangfoldige have” af Lilli Gruwier, Lars Brøndum og Katrine Turner (Turbine 2017).